Gimnáziumunk diákjai évről évre részt vehetnek A Tatai Matematikatáborban, amelyre idén május 11–15-e között került sor. Tanintézményünket a különböző matematikaversenyeken eredményesen szerepelő diákjaink: Náskó Milán (I.A), Radvánszky Ágoston (I.B), Demkó Ferenc (II.A), Belovics Alexandra (III.B) és Tar Zoltán (IV.A) képviselték, akiket Jakab Géza informatikatanár kísért el. Milyen élményt is jelent részt venni ebben a táborban? Tanúskodjanak erről maguknak a résztvevőknek a szavai.

Körülbelül tizenöt évvel ezelőtt, még másodikos, harmadikos gimnazista lehettem, amikor első alkalommal jutottam el a Tatai Matematikatáborba. Akkoriban még nem igazán tudatosult bennem, hogy mi is történik. Arra emlékszem, hogy sokat utaztunk, mire megérkeztünk, de ami ott fogadott, azt sosem felejtem el. A délelőtti foglalkozásokon rengeteg érdekes, addig számomra ismeretlen dologgal találkoztam. Ezek után a délutáni előadások, a sportolási lehetőség és aktív elfoglaltság, a játékok, az esti barkochba-történetek mind jó emléket hagytak bennem. És persze mindezek felett az itt megismert emberek, játszótársak pozitív benyomást keltettek. A tábor vendégelőadójának, Pósa Lajosnak és matematikatanáromnak, File-Kovács Erikának köszönhetően később még egyszer részt vehettem e tábor nem hétköznapi élményeket nyújtó világában.

Talán ezen élményeknek és a tanáraimnak köszönhető, hogy érdeklődésem az informatika irányába terelődött, így a Rákóczi-főiskola matematika-informatika szakán folytattam tanulmányaimat, melynek elvégzése után pedagógus lettem alma materemben, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumban.

A tavalyi tanév végén megtudtam, hogy visszatérhetek a tatai táborba, de már mint kísérőtanár. Amint odaértünk a gyerekekkel, és megláttam a tábor helyét, körbejártuk a tavat, egyre élénkebben törtek fel bennem gyerekkori emlékeim. A délelőtti órákon és a délutáni programokon újra átéltem mindazt, ami miatt ez a tábor olyan sokat jelentett nekem. Persze nem csak én vélekedtem így. A gyerekek az itt eltöltött hét után már arról érdeklődtek, hogy jövünk-e jövőre is, mert ők nagyon szeretnének visszatérni. Jóleső érzéssel tölt el, hogy idén is itt lehettünk és részünk lehetett ebben az élményben.

click Már több ismerős arc is fogadott: Nagy Éva és Szalai Erzsébet táborvezetők, valamint Brenyó Mihályné Kemény Anna, mindenki Anci nénije, Pósa Lajos, Lénárt István és még sok állandó tanár személyében, akik neve már-már egybeforrt a táborral. Felnőtt fejjel már nem csak a gyerekeket és a tanárokat látom. Hanem azt is, hogy mennyi ember elkötelezettsége, munkája és odaadása kell a szervezők, az előadó tanárok és a város részéről ahhoz, hogy évről évre megvalósulhasson ez a csoda.

Jakab Géza
informatikatanár click here

Amint megtudtam, hogy lehetőségem van elutazni a Tatai Matematikatáborba, azonnal éltem vele. A tanárommal egyeztettünk az útról. Teljesen felkészültem lelkileg és testileg is a táborra. Vonaton utaztunk. Délutánra meg is érkeztünk.

Már a megérkezés napján tetszett a tábor. A felügyelőnk, Gracza Dávid rendes fiú volt, mindig kedves volt velünk. A tanórákon rengeteg érdekes dolgot tanultam. Az étkezdében remek koszttal láttak el minket.

click at this page Sokféle programot próbálhattunk. Például: társasjátékok, sportok, versenyek. Este pedig barkochba-történetekkel szórakoztattak minket. A szobában csak rendes gyerekekkel kerültünk össze. Együtt sokat játszottunk. Remélem, jövőre is eljöhetek ebbe a remek táborba.

Demkó Ferenc
II.A osztály click at this page

Pósa Lajos és Balázsi Borbála matematikatanár jóvoltából vehettem részt a május 11–15-e között megrendezett Tatai Matematikatáborban this web page.

Idén már másodszorra kaptam meghívást. Izgatottan vártam a rég nem látott társaimmal való találkozást, a feledhetetlen foglalkozásokat, versenyeket. És elérkezett a várva várt nap. Hosszú utazás után végre odaértünk a helyszínre. Tavalyi diákok mellett összebarátkozhattam az újakkal is. Ami igazán tetszett, hogy a matematika mellett fizikával, kémiával, informatikával, valamint földrajzzal is foglalkoztunk. Például kísérlettel bizonyítottuk be, hogy a víz nem csak 100 oC-on forrhat!

De emellett a délutánok is izgalmasan teltek. A szervezők különböző versenyekkel leptek meg minket. Egyik nap kirándulni mentünk Kisbér, Császár, valamint Ászár városokba, ahol megcsodálhattuk a híres makett múzeumot („Magyarország kicsiben”), a Batthyány-kastélyt, a lovardát, majd betekintést nyerhettünk a western kultúrába is.

Emellett nagyon szerettem a stratégiai és logikai játékokat, mint például: Bang!, KoeHandel, Tandem sakk. Játék közben a hangulat is fantasztikus volt article source.

Összesítve rengeteg élménnyel és tudással térhettem haza.

Belovics Alexandra
III.B osztály

Pont egy éve táborozhattam itt először, amikor Pósa Lajos tanár úr meghívására gimnáziumunk pár tanulója eljöhetett Tatára. Akkor két diák és egy kísérőtanár látogatott el erre a remek helyre. Elsőre megtetszettek az itteni tanárok, ahol sokkal érdekesebb feladatokkal ismerkedhettem meg, mint az otthoni tanórákon és a magyarázatok is érthetőbbek voltak.

Egész évben reménykedtem, hátha újra eljöhetek, ugyanis nyolcadik évfolyamosként az utolsó lehetőségem, hogy itt táborozhassak. Nagyon örültem, mikor megtudtam, hogy idén is eljöhetek, új érdekes feladatokat ismerhetek meg, új barátokat szerezhetek, és akiket tavaly megismertem, azokkal újra találkozhatok.

Idén öt tanuló és egy kísérőtanár képviselte Kárpátalját. Mikor megérkeztem, örömmel tapasztaltam, hogy tavalyi szobatársaim közül kettő újra szobatársam lett. Rajtuk kívül egy új társsal kiegészülve négyen kerültünk egy szobába.

 A feladatok, mint tavaly is, nagyon tetszettek, bár legszívesebben a fizikafeladatok helyett is inkább algebrafeladatokat oldanék. A matekes délelőtt után jött a jobbnál jobb programok délutánja, amit idén egy kicsit megzavart az esős idő.

Nekem ez a kedvenc táborom, mert programokban és foglalkozásokban gazdag. Mint utolsó tatai táborom, mindig szép emlék lesz, és remélem, még sok nemzedéknek lehet ez az egyik kedvenc tábora.

Tar Zoltán
IV.A osztály

Megosztás

Élmény-mozaik a tatai matematikatáborból