A magyar kultúra hetének csütörtöki napján, január 26-án sokadszor visszatérő kedves vendégként érkezett gimnáziumunkba Torma Mária Radnóti- és Latinovits-díjas előadóművész Szűcs Miklós népzenész-énekes kíséretében, aki viszont most először járt Kárpátalján. Krónikás ének című műsorukkal lélekemelő és maradandó élménnyé tették ezt a napot. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Vári Fábián László költő is.

Már az első pillanatokban különleges, emelkedett hangulatot teremtett a Szent István királyról szóló, XVI. századi egyházi ének, amelyet Szűcs Miklós adott elő, méghozzá kobozmuzsika kíséretében. S folytatódott a varázslat, amikor Torma Mária szívekig ható, zengő hangján egymás után hangzottak el a magyar történelem sorsfordulóit idéző költemények. Csodálatos, drámai erejű, mégis lírai időutazás részesei lehettünk, mert a műsorban elhangzó szövegek megidézték az államalapítást és a török veszedelem elleni küzdelmet, a reformáció korát és a reformkort, a világháborúkat és a közeli múlt évtizedeit. Különleges élmény volt a művésznő mély átéléstől áthatott előadásában hallani az ismert történelmi eseményekről a korabeli magyar nyelven megszólaló műveket, rácsodálkozni, hogy ma is tökéletesen megértjük több száz évvel ezelőtt élt elődeink minden szavát.

Nyolc évszázad magyar lírájának gyöngyszemei ragyogtak fel, hisz egy sor erejéig a Halotti beszéd szavai is felhangzottak, s a XX. század legnagyobbjainak a nemzeti történelmünk ihlette művei zárták a sort. Megdöbbentő volt átérezni, hogy Ady Endre, József Attila, Nagy László, Ratkó József, Bella István, Buda Ferenc, Ferenczes István mellett Zrínyi Miklós, Berzsenyi Dániel vagy Széchenyi István szavai is mennyire időszerű, a mában élőkhöz szóló üzenetet hordoznak. A versek közben többször szólaltak meg a különböző korokat idéző dalok Szűcs Miklós előadásában, saját koboz-, majd hegedűjátéka kíséretében.

Az előadást követő kötetlen beszélgetés során a diákok még többet tudhattak meg az elhangzott művekről és a két előadóművészről. Torma Mária vegyészmérnök-hallgatóként, a Műegyetem Debreczeni Tibor vezette Vári Irodalmi Színpadának tagjaként jegyezte el magát egy életre a költészettel és az előadó-művészettel, s lett a Radnóti- és Latinovits-díj mellett még számos rangos elismerés birtokosa. Szűcs Miklósról megtudtuk, hogy megszerezte a Népművészet Ifjú Mestere címet, hogy alapítója volt a Dalamáris együttesnek, rendszeresen fellép a Szeres és a Jánosi együttessel, valamint hogy hat gyermeke közül mindannyian kötődnek valamilyen módon a népzenéhez. A diákok számára nagyon érdekes volt a kobozt bemutató része is a beszélgetésnek, hisz a legtöbben most láttak először ilyen hangszert.

A Krónikás ének című műsort végighallgatva megerősödött bennünk a tudat, hogy a magyarság minden történelmi megpróbáltatás ellenére olyan történelemmel és kultúrával rendelkezik, amelyre méltán lehetünk büszkék, amelynek gazdag tárházából minden kor erőt meríthet, és amely arra kötelez, hogy méltó tagjai legyünk ennek a nemzetnek.

 

Köszönjük Torma Máriának és Szűcs Miklósnak az igazán felejthetetlen élményt, és bízunk abban, hogy máskor is ellátogatnak még a gimnáziumba.

Krónikás ének – a költészet, a zene és a történelem találkozása