Gyászos emlék, mégis fontos történelmi évforduló minden esztendőben október 6-a, az 1849-ben Aradon kivégzett vértanúk és a Pesten agyonlőtt miniszterelnök, Batthyány Lajos emléknapja. A hagyományhoz ragaszkodva, de azon idén némileg módosítva az V. évfolyamos gimnazisták zenés-irodalmi összeállításával méltattuk e napot a gimnáziumban.

A komoly, méltóságteljes hangulatú műsor felelevenítette a szabadságharc legfontosabb mozzanatait, a honvédseregek kitartását a három oldalról rárontó ellenség áradatában, majd a halálra ítélt 13 tiszt utolsó, siralomházban töltött éjszakáját, szeretteikhez írt utolsó üzenetüket megidézve. A kivégzést jelképező jelenet után a mának szóló üzenettel zárult az előadás: az emlékezés hőseinkre nem hagyja feledésbe merülni a nemzetért hozott áldozatot, és arra ösztönöz, kötelez, hogy a ma élő nemzedékek vállalják saját korunk kihívásait. A szabadságharc emlékének szentelt rockopera szimbolikussá vált dalát énekelve a műsor végén az ötödikesek a legfontosabbat fogalmazták meg: amikor arra volt szükség, a templomi harangok is ágyúvá változtak és csatasorba álltak, de eljön az idő, amikor „a béke minden ágyút haranggá visszaönt”.

A vértanúink előtt emléke előtt tisztelgő műsort a szereplőkkel Károly Katalin ének-zene tanár, igazgatóhelyettes, Kázmér-Bálint Zsuzsa szervezőpedagógus és Riskó Márta magyartanár készítették.

Megosztás

„Arad! Köszönt a csonka Magyarország...”