A Kultúrák Közötti Kommunikáció a Kárpát-medencében című program 2000-ben indult és ebben a tanévben méltatja 15. évfordulóját.

A 2000-ben elindult program első találkozója is a gimnáziumban indult el, így külön megtiszteltetés számunkra, hogy a 2016-2017-es tanévben a Kultúrák Közötti Kommunikáció a Kárpát-medencében című program indulásának 15. évfordulóját is a gimnázium falai között méltatja.

 A program keretein belül évente 2 találkozó kerül megszervezésre: ősszel – tanulmányi jellegű 8 napos program, valamint egy nyári tábor. Így a magyarországi és az elszakított régiókban élő diákok Kárpát-medencei osztályként járják körbe a csonka Magyarország és Trianon által elszakított egykori országrészeket.

Minden alkalommal más-más iskola a házigazdája ennek a találkozónak és vállalja a program lebonyolításához szükséges pénzösszeg előteremtését.

Mi, akik a kezdetektől részesei vagyunk e programnak  bátran állíthatjuk, hogy a 15 év alatt igazi nagy családdá nőtte ki magát a Kárpát-medencei osztályunk. Habár a diákok évről-évre változnak, a barátságok és a rengeteg közös élmény életre szóló kapcsolatot jelent számukra és számunkra is.

Az idei tanévben tehát a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium adott otthont a Kárpát-medencei osztálynak 2016.szeptember 25. és október 1-e között. A tanulmányi hét tematikája „Büszkeségeink”. S mivel több egykori diákunk mára már a gimnázium tanára, így a tanórákat, már azok az egykori diákjaink tartották, akiket joggal tarthatunk büszkeségeinknek. Ezen kívül sok színes program és előadás várta még a diákokat: Jakab Annamária (gimnáziumunk egykori diákja) tartott előadást, aki a 4. sz Bendász István Cserkészcsapat csapatparancsnoka valamint Bárdos István és Nóra családias hangulatú beszélgetés formájában beszéltek gyereknevelésről, a közösség szerepéről.

Természetesen a tanulmányi hét nemcsak a gimnázium falai között zajlott: a kétnapos kirándulás alatt megismerkedhettek Beregszász nevezetességeivel Nedbál Klára tanárnő vezényletével, mely után egy várostörténeti vetélkedő részesei lehettek a diákok. Látogatást tehettek a beregszászi  Beregvidék Múzeumba amely az egykori Bethlen kastély épületében található. A múzeum gazdag gyűjteménye bemutatja az egykori Beregvármegye eseményekben, tragikus fordulatokban gazdag ezeréves történetét, az itt élő népek – magyarok, ruszinok és más nemzetiségek – szabadságküzdelmét.

Megcsodálhatták a Munkácsi Várat, Kárpátalja legnevezetesebb, legszebb történelmi műemlékét, amely fontos szerepet játszott a magyar történelemben.

Sétálhattak a beregvári Shönborg kastély csodálatos kertjében és büszke Magyar szívvel tekinthettek le a Kárpátok bérceire a Vereckei-hágóról. Ezen kívül ellátogattak még a Szolyvai emlékparkba, ahol fejet hajtottak és elhelyezték az emlékezés koszorúit.

A gimnázium diákönkormányzata is lelkesen készült a Kárpát-medencei osztály programjaira és évnyitó bált szerveztek, mellyel szeretnének hagyományt teremteni gimnáziumunkban.

Az utolsó együtt töltött napon a Kárpát-medencei osztály is részt vett a gimnáziumunk 25. évfordulójára szervezett ünnepségen, ahol szívhez szóló dallal köszöntötték az egybegyűlteket.

Az ünnepséget követően érkezett el a táborzárás keserédes pillanata. Igazán megható érzés volt hallani, hogy ez az egy hét milyen mély nyomot hagyott a diákokban, akik elcsukló hanggal beszéltek élményeikről, barátságokról, melyek reményeink szerint egy életre szólnak.

A Kárpát-medencei osztály legközelebb Füleken találkozik majd a nyári táborban.

 

 

Megosztás

Kultúrák Közötti Kommunikáció a Kárpát-medencében