Néhány nappal a magyar költészet ünnepe után másodszor látogatott el gimnáziumunkba Torma Mária Radnóti- és Latinovits-díjas versmondó, akit kedves ismerősként fogadtak a gimnazisták. Ezúttal az előadó Himnusz minden időben című, Nagy László emlékét idéző pódiumműsorát tekinthették meg az V–VII.-es diákok és tanáraik.

 A műsorban elhangzottak Nagy László legismertebb költeményei és Ratkó Józsefnek, Ágh Istvánnak, Szécsi Margitnak a költő alakját idéző versei Torma Mária varázslatos előadásában, néhány Nagy László-művet pedig – hangfelvételről – Sebő Ferenc megzenésítésében hallhatott a közönség. A szó és a zene összhangja, a költő gondolat- és érzésvilágát hihetetlen erővel közvetítő versmondás egészen kivételes légkört teremtett, amelyben egy szűk órányi időre el lehetett, el kellett szakadni a mindennapok világától, meg lehetett tapasztalni a költészet, a művészet igazi varázserejét. S hogy Torma Mária lélekből fakadó és minden hallgatóját hatása alá vonó előadásmódja volt ennek a varázsnak a forrása, ez kiderült az előadást követő kötetlen beszélgetésből, ahol a diákok közül többen is megfogalmazták: bár nem ismerik még eléggé Nagy László költészetét (mivel még csak a hetedikesek tanultak róla részletesebben), az a mély átélés, az az ihletett, mégis fegyelmezett előadásmód, ahogyan a versmondó a költeményeket közvetítette, felejthetetlen élménnyé tette ezt a rendhagyó irodalomórát.

     Köszönjük Torma Máriának, hogy a magyar kultúra napja után a költészet napját is kivételes élménnyé tette számunkra. Reméljük, sokszor találkozhatunk még vele!

 

 

Megosztás

Újra találkozhattunk Torma Máriával