A műsorban egy, a vonatát lekésett egykori lelenc ember kényszerű vallomásai, kimondott belső monológjai hangzottak el a szeretetről, hitről, békéről és meg nem alkuvásról.

Tóth Péter Lóránt szakmáját tekintve testnevelő tanár, majd drámapedagógus, most azt csinálja, amit szeret: verset mond. Meglátása szerint a versek olvasása, hallgatása a lélek ápolását, a lélek egészségét segíti elő.

„Hiszem, hogy a versek térképek, iránytűk az életünkben. Őket követve juthatunk el egy békés, szeretettel teli világba. Olyan világba, amelyet mi, emberek alkotunk meg. Kultúránk és verseink segítségével.”

 Elmondása szerint a pódiumest József Attila halálának 75. évfordulójára készült. József Attilát pedig azért választotta, mert versei nem szólnak másról, mint a szabadságról, békevágyról.

Előadásában hallhattuk József Attila első versét, húsz éves kora körül írt költeményeit, valamint fiatal gyerekkori élményeiről, szomorú sorsáról tudósító verses és prózai szövegeket.

A műsort követően gimnazistáink ekképp vélekedtek az előadásról:

„Az előadás új megvilágításba helyezte előttünk József Attila életét és költészetét. Sok új információval gazdagodhattunk. Tóth Péter Lóránt nagy átéléssel adta elő József Attila műveit. Általa úgy érezhettük, mintha maga a költő állna előttünk. Továbbá arra buzdított minket, hogy mi is merjünk nagyot álmodni, foglalkozzunk vágyainkkal, lelkünkkel, álmainkkal.”

(Fodor Andrea és Nagy Krisztina, 7.A osztályos gimnazisták)

„A mai előadás egy lelki feltöltődés volt számunkra. Hatalmas élmény volt az, hogy nem csak hallhattuk József Attila verseit, műveit, de jelenlétét is érezhettük. Mérhetetlenül hálásak vagyunk Tóth Péter Lóránt előadóművésznek, akit szívesen látnánk viszont a közeljövőben.”

(Pelsőczi Alexandra és Korolovics Enikő, 5.B osztályos gimnazisták)  

Megosztás

VASÚTÁLLOMÁS - Pódiumest József Attila verseiből és prózáiból.