Magyar zene, mi összeköt

2015. december 4-én az a megtiszteltetés érte a gimnáziumunkat, hogy az Ungvári Filharmónia „Magyar Melódiák” nevű kamaraegyüttese adott koncertet a gimnázium felső tagozatos tanulóinak. Az együttes 1946 óta áll fenn és generációról generációra adja át a magyar zene szeretetét és csodálatos világát.

Az előadás után szerencsénk volt, hiszen interjút készíthettünk az együttes két énekes- szólistájával, Nagy Anikóval és Gerber Andzselikával. Mindketten meséltek gyermekkorukról, tanulmányaikról és karrierjükről.

Nagy Anikó helyi születésű, Beregszászban látta meg a napvilágot. Tanulmányait a 8. számú Mikes Kelemen Középiskolában kezdte, majd a 4. számú Kossuth Lajos Középiskolában folytatta. Emellett a Beregszászi Művészeti Iskolában hét évig tangóharmonikázni tanult. Majd felvételizett az Ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Szakközépiskolába, ahol ének szakon végzett. Bár tizenhat évesen kezdett énekelni, élete első versenyére mégis elég későn, 2009-ben ment el, melyet a Duna TV hirdetett meg, és amelyet meg is nyert.

A „Magyar Melódiák” kamaraegyütteshez tizennyolc éve csatlakozott. Ezen kívül rengeteg fellépése van, leginkább a Kárpát-medence magyarlakta településein: Erdélyben, Délvidéken és Felvidéken. Partnere pedig ezeken a fellépéseken nem más, mint a „Csillag születik” verseny győztese, Mészáros János Elek.

Gerber Andzselika Nagygejőcön született, iskolai tanulmányait a Kisgejőci Középiskolában végezte. Ezután az Ungvári Közművelődési Szakközépiskolában tanul, ahol diplomát szerzett klasszikus ének és karmester szakon. Ének tanárának köszönhetően itt szerette meg a népdaléneklést.

Karrierjének jelentős pillanata volt, mikor 2014-ben megnyerte a Kárpátaljai Edelweiss nemzetközi gyermek- és ifjúsági művészeti versenyfesztivál első helyét. Ebben az évben pedig részt vett a „Яскрава країна” elnevezésű versenyen, ahol harmadik helyezést ért el.

Ezeknek a csodálatos énekhangú hölgyeknek, illetve a zenekar többi különleges tehetségű tagjának köszönhetően kellemes perceket tölthettek el gimnazistáink, általuk még közelebbről megismerhették a magyarság kincseit és hagyományait.

 

Taracközi Kinga
Svingola Genovéva
Ivándel Julianna Bernadett

 

Megosztás