Iskolánk, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium, már több éve szilárd résztvevője a Kultúrák Közötti Kommunikáció a Kárpát-medencében elnevezésű mozgalomnak. A projekt lehetőséget ad a Kárpát-medence országai sokszínű iskolarendszerének, a különböző országok kisebbségi oktatásának, valamint a problémák különbözőségének a megismerésére. Idén a gimnázium 5. évfolyamának diákjai kaptak lehetőséget a részvételre, Fejes Nikoletta tanárnő kíséretében.

read article Szombat reggel, október 4.-én indultunk útnak. Hosszú és érdekes utazást követően késő délután érkeztünk meg Miskolcra, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégiumba.

Vendéglátóink már finom vacsorával vártak. Az étkezés után a táborozókat családok fogadták be.

click  A vasárnapot misével kezdtük. Ezután megismerkedtünk a határon túli magyar kortársainkkal. Erre a napra vonatkozóan közös programunk egy tanulságos színházi előadás jegyében fejeződött be.

Hétfő délelőtt tanórákon tevékenykedtünk, melyek a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és Kollégium könyvtárában voltak megtartva. Délután buszra szállt az "osztály" és meglátogattuk Diósgyőr várát, Ómassát és Lillafüredet. Este sem maradtunk tétlenek, mert csillagászati bemutatóban részesültünk.

A rákövetkező nap első felében tanultunk. Első órán heraldikával foglalkoztunk. Ezt követte egy izgalmas fizika óra. A továbbiakban a miskolci Színházmúzeumot jártuk be. A nap fénypontja a Barlangfürdő volt click.

click the following article A szerdai nap bizonyult a legérdekesebbnek. Bejárhattuk a sárospataki kollégiumot és várat. Lehetőségünk nyílt felfedezni a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumát.

A csütörtöki programunk egy barátságos méta meccsel kezdődött. Az időközben kialakított csapatok vetélkedőkön fitogtathatták tudásukat. A megmérettetések után vitára került sor a városháza dísztermében. Nyolc körül értünk vissza a "Jezsuba" és a vacsora után fény derült a bárányka-angyalka titokra, majd táncház következett.

http://csq.es/map Péntek reggel az iskola udvarán gyülekezett a csapat, ahol megtörtént a program ünnepélyes lezárása. Elkészültek az utolsó képek, megtörtént a szomorú búcsúzkodás is, majd mindenki hazaindult.

Reméljük, hogy még alkalmunk lesz találkozni az új barátainkkal. Várjuk a nyarat, hogy újra összeálljon a csoport link.

 Komári Luca
V.A osztály

Megosztás

Kultúrák Közötti Kommunikáció a Kárpát-medencében - 2014, Miskolc