"A magyar föld magyar maradjon" http://wollbeer.com/map

check this out 2014. október 8-án már sokadik alkalommal került megrendezésre az iskola főtermében egy rendhagyó irodalom óra, ahol kortárs kárpátaljai írók és költők hozták még közelebb a gimnázium 5. évfolyamához a magyar irodalmat.

A társaság tagjai közül elsőként Lőrincz P. Gabriella szólalt fel, bemutatva az irodalmi csapatot. A költőnő beszámolt karaván jellegű útjukról, mely során több helyen is a magyar nyelv és irodalom fontosságáról és a Kovács Vilmos Irodalmi Társaság (KVIT) tevékenységeiről számolnak be. Ezen tevékenységek közé tartozik többek között az Együtt című folyóirat rendszeres megjelentetése is, ahol kárpátaljai szerzők mutathatják meg tehetségüket. Írásra buzdítottak bennünket, diákokat is és felajánlották segítségüket tálentumaink fejlesztéséhez.

            Ezután következett mindannyiunk kedvenc része - a felolvasás. Elsőként Shrek Tímea, a Beregszászi 7. számú iskola tanára olvasta fel szívhez szóló novelláját, amely a Maugli címet viseli. Őt követte Pusztai-Tárczy Beatrix, a TeSó blog és a kárpátalja.ma weblapok egyik főszerkesztője. Ő 4 versét hozta el nekünk: Kő, kút, hullás; Város; Nem lehet; Pesti hajnal címmel. Ezután Pógyor Adrián következett, aki a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola egykori diákja. Ő 2 verssel örvendeztetett meg minket: a „Fejben mosolygó”-val, és a „Talán mesterem” -el. Bakos Kiss Károly, a társaság egyik legtapasztaltabb tagja szerelemmel és romantikával fűtött műveit hozta el hozzánk, melyek a következő címeket viselték: Tűz töredékek; Tanulság; Románc. Ezután jött a felolvasás talán leghumorosabb novellája „A labda”, amely Barta Gusztáv nevéhez fűződik, és amely egy fontos dologra tanított meg bennünket: "ahol stratégia van, ott nincs játék". És végül, de nem utolsó sorban Lőrincz P. Gabriella modern és régikor ihlette verseit olvasta fel, melyek a következők voltak: Nagyanyám; Áramszünet hiány; Álom havában http://owa.gpins.com/?map.

http://ncdive.com/map             A felolvasás végén hangos tapssal fejeztük ki tiszteletünket és tetszésünket az írók és költők művei iránt, illetve köszönetünket, amiért ilyen fantasztikus és felejthetetlen élményben részesítettek bennünket.

 Svingola Genovéva és Lakatos Vivien
V.B osztály http://arunaindia.com/map

Megosztás

Újabb élő irodalomóra a Beregszászi Magyar Gimnáziumban