Egy szép tavaszi napon, 2015. április 15-én, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumba egy férfi látogatott el. Řehák Tomáš Csehországból érkezett Ukrajnába. Ezt az előadást már 1 300 000 közép és általános iskolás diák hallotta Csehországban.

Az 5.A és az 5.B osztály számára tartott előadásában az szerelemről, a szexről és az AIDS vírusról hallhattunk tolmács segítségével, mivel Řehák Tomáš nem tudott magyarul.

Látogatásának célja az volt, hogy az Ukrajnában élő emberek figyelmét is felhozza az AIDS vírus veszélyességére és rohamos terjedésére, valamint az elővigyázatos és felelős nemi életre.

Prezentációjában hallhattunk arról, hogy világszerte mennyire elterjedt már az AIDS. Afrikában az emberek közel 40%-a van megfertőződve a HIV vírus által. Ukrajnában az emberekből 600 000 ember kapta már el a HIV vírust hivatalosan. Rohamosan terjed az emberek felelőtlensége és nemtörődömsége miatt.Ezeket az embereket kizárják a társadalomból, reménytelenségben élnek. A betegek hosszútartó fájdalmaktól szenvednek és gyakran a családtagok és barátok is elhagyják őket.

 A fiatalok a drogoktól és a szextől elvakultan nem figyelnek oda testi egészségükre.

Megtanulhattuk, hogy csak egy hiba, a szerelem vagy esetleg a drog mámorában,és az életünk véget érhet. Megrázó képeket láthattunk olyan gyermekekről, akik önkibájukon kívül, szüleik felelőtlensége miatt, AIDS vírusban szenvednek. Tanulságos történeteket mesélt el nekünk olyan fiatal emberekről, akik egy meggondolatlan döntés miatt lettek az AIDS vírussal megfertőződöttek tagjai.

Rengeteg információt sajátíthattunk el ezen az élvezetes, de ugyanakkor tanulságos előadáson. Olyanokat, amelyek hasznosak lesznek további életünkre, testi és lelki épségünkre nézve egyaránt.

Ezúton is nagyon szépen köszönjük, hogy részesei lehettünk e rendhagyó demonstrációnak!

 

Bajusz Eszter
5.A osztály

 

Megosztás

Egészségtan óra csehül