Irodalmi barangolás és élménydús kalandtúra Északkelet-Magyarországon

Június 25-e reggelén újabb útjára indult az 5.A és B osztály, hogy gyarapítsa ismereteit a magyar kultúra területén. Miután átmentünk a határon, utunkat Sárospatak felé vettük. Megérkezésünk után lepakoltuk csomagjainkat a Sárospataki Teológiai Akadémia kollégiumában, ezt követően első állomásunk a sárospataki Nagykönyvtár volt, ami Magyarország egyik legrégebbi könyvtára. Az írásos emlékek, kódexek, bibliák révén Magyarország irodalmi múltját ismerhettük meg. Majd a teológia iskolamúzeumában Rákóczi asztalát is láthattuk, amin a hagyomány szerint a fejedelem egyik éjszakáit töltötte, sarkantyújával mély nyomot vésve az asztallapba. Ezután egy izgalmas idegenvezetés keretében megtekinthettük a Rákóczi-várat, így betekintést nyerhettünk a korabeli főúri életbe.

Ebéd után felsétáltunk a Megyer-hegyi tengerszemhez, amelyet 2011-ben Magyarország legszebb természeti csodájává választottak. A meredek sziklafalak közé zárt tó igazi felüdülést jelentett a megfáradt társaság számára.

Másnap, reggeli és csomagolás után, útnak indultunk Sátoraljaújhelyre, ahol A Magyar Nyelv Múzeumával ismerkedtünk meg érdekes játékok keretében. Utolsó és egyben a legérdekesebb és legizgalmasabb állomásunk a Zempléni Kalandpark volt, ahol kipróbálhattuk a libegőt, hófánkozhattunk, akadálypályán mehettünk végig és bobozhattunk.

A kétnapos kirándulás élményei még inkább összekovácsolták a csapatot, és az élményszerű ismeretszerzés újabb lendületet adott a következő tanévhez.

Birta Bernadett
V.A osztály

Megosztás