article source  

Kovács Dániel gimnáziumunk ötödik évfolyamos növendéke. Mezőváriban született református zenész családban. Tehetséges, ambiciózus fiatalember, akinek az életében a zene központi helyet foglal el. Elmondása szerint a harmadik születésnapjára kapott egy hegedűt és négy évesen már be is iratkozott a Mezővári Művészeti Iskolába, tehát tíz éve zenél.Számos helyen megmutatta már tehetségét, az idén a Fölszállott a páva színpadán is. read article


Az MTVA és a Hagyományok Háza közös népzenei és néptáncos tehetségkutató műsorának harmadik évadában több mint kétezer 6 és 14 év közötti ifjú tehetség állt a szakmai zsűri elé, ahol Dani tovább jutott a középdöntőbe. Ennek apropóján beszélgettünk vele.

  article source

Honnan jött az ötlet, hogy jelentkezz a műsorba?

Néztem az előző adásokat és mivel hét éves korom óta foglalkozom népzenével, úgy gondoltam, hogy megmérettetem magam e téren is. http://botaniqueskinandspa.com/?map

A válogató videó formájában történt, mely során tovább jutottál az első válogatóba, ahol már a színpadon mutathattad be, hogy mivel készültél. Hány produkcióval kellett versenyezned, hogy tovább juss?

http://agremiacionecos.com/map Az előválogató május 31-én volt Budapesten. Több mint 350-en vettek részt, de csak 48 produkció juthatott tovább.

Milyen érzés volt, mikor először kellett kiállnod a színpadra több millió néző elé?

article source Először félelem és izgalom töltött el, mivel több mint tíz kamera vette az előadásomat. Viszont mikor kiálltam a színpadra, akkor rájöttem: a lényeg, hogy élvezzem a zenélést, a többit pedig bízzam Istenre.

 

Még folynak az elődöntők, de te már az első adásban tovább jutottál a középdöntőbe. Mikor lesz a következő fellépésed?

A középdöntők december 4-én és 11-én lesznek megtartva. Pontosan még nem tudom, hogy melyik korcsoportba leszek besorolva.

Voltak komolyabb fellépéseid a Fölszállott a páva előtt is?

Természetesen! Élmény volt számomra, mikor Brüsszelben, az Európai Parlamentben egy borkóstoló alatt muzsikálhattunk. A Pesti Vigadóban, a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje Gálakoncerten az idén már másodszor vettünk részt, ahol Áder János is jelen volt.

Zenekarban vagy szólóban zenélsz szívesebben?

Zenekarban szívesebben zenélek, de a „Pávában” szólózok, mert a zenekarom többi tagja korhatáron kívül esett, így nem jelentkezhettünk együtt a műsorba. A zenekarunk tagja egyébként a nyolc éves öcsém, nagybőgőzik, és a tíz éves húgom is, aki fuvolázik és énekel is egyben.

Akkor a tiétek tényleg zenész família! Játszol-e más hangszereken is a hegedűn kívül?

Játszom még nagybőgőn, brácsán és zongorán is. A gitárral és a basszusgitárral pedig most ismerkedem. Igyekszem magam fejleszteni, szeretném zenei ismereteimet minél színesebbé tenni és szélesebb körben bővíteni.

 

Van-e példaképed?

Ez magától értetődik! Van, Pál István Szalonna személyében. Ő egy kárpátaljai művész. Szeretem a zenéjét, a stílusát, szeretem ahogy játszik.

 

 

Kaptál-e olyan kritikát vagy elismerést, amely elősegítette, esetleg hátra mozdította kitűzött céljaid elérését?

Igen, kaptam. Véleményem szerint a kritikák, elismerések rávilágítanak arra, hogy mi jó és mi rossz, min kell javítani. Segítenek abban, hogy fejlődhessek.

Milyen terveid vannak a jövődet illetően? Vannak konkrét terveid, célkitűzéseid?

Messzemenően nem tervezek. Továbbtanulni Vácon vagy Nyíregyházán szeretnék Zeneművészeti Szakközépiskolában. A népzene áll hozzám közel, így ezen a vonalon szeretnék tovább haladni egészen az egyetemig. Az, hogy a Jóisten mit tartogat számomra az egyetem után, az már a jövő titka.

Jövőbeli terveidhez kívánunk sok sikert, kitartást, és hogy tőled idézzek: „határ a csillagos ég”.

Kovács Dániel - első elődöntő

DÖK
 

Megosztás

Fölszállott a páva — interjú Kovács Dániellel