Élő történelemóra

 

Október 20-án gimnáziumunkba látogatott Kész Barnabás, a Kárpátaljai Népfőiskolai Egyesület képviseletében, aki a magyarság történelmét kívánta a szó szoros értelmében is élővé tenni egy élő történelemóra keretében.

A foglalkozás nagy sikert aratott, hiszen a gyerekek betekintést nyerhettek abba, hogy hogyan éltek és öltözködtek a korabeli magyarok.

Kész Barnabás a honfoglalás korától, a lovag- és kuruc koron át, egészen az I. világháborúig ismertette a magyar nép hadtörténetének az évszázadait korabeli eszközök, fegyverek, ruhadarabok bemutatásával. Ezáltal a magyar hadtörténet legérdekesebb fejezetei váltak kézzelfoghatóvá a jelen lévő diákok és tanárok számára egyaránt.

A különböző eszközök, fegyverek bemutatóját követően az érdeklődők felpróbálhatták a középkori sodronyinget, sodronycsuklyát, fazéksisakot, kipróbálhatták az íjat és nyilat, a pajzsot, a buzogányt, a szablyát, megfoghatták a karikás ostort, megfújhatták a szarukürtöt. Kész Barnabás mindezek mellett elmagyarázta a kovás fegyverek, a pisztoly, a karabély működését, a huszárok ruházatának jellegzetességeit. És éppen ez, a kézzelfoghatóság teszi olyan értékessé és érdekessé az adott témák bemutatását.

        

  

           

 

 

Kopasz Sára, 2.B osztályos gimnazista a következőképpen vélekedett az előadásról: „Ennek a történelmi bemutatónak a segítségével betekintést nyerhettem a régi magyarok életébe. Megtudhattam, hogy milyen ruhát viseltek a katonák, harcosok, és hogy milyen harci eszközeik voltak. Nekem a bemutatott tárgyak közül a legjobban a Kishegynél talált sisak tetszett, amelynek a tetején egy gyönyörű mintával ellátott arany kúp volt. Számomra ez a bemutató hasznos és élménydús volt.”.

Megosztás