2015. november 14-én került megrendezésre a Délvidéken, Szabadkán az Észak-Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete által szervezett honismereti vetélkedő. Iskolánk végzős diákjaiból álló csapatunk a Kopasz Rebeka Magdolna, Szakállas Nikolett és Hramcov István felállásban már másodszor képviselte vidékünket és intézményünket ezen a rangos megmérettetésen. A felkészítő tanárunk Nedbál Klára volt. A versenyt minden évben más-más témakörben szervezik meg. Idén az „Azok a boldog békeidők…”, vagyis a kiegyezés és a dualizmus kora volt a tematika click at this page.

    A verseny szóbeli döntőjét a kiírásban megfogalmazott feladatok előkészítése előzte meg. Mi a „Sissy és a magyarok” című esszé kidolgozását választottuk. Az újságcímlap poszter készítését a „Millenniumi emlékek” témakörben készítettük el. Szituációs feladatnak a boldog békeidők kávéházi beszélgetését választottuk az Andrássy úton. Igyekeztünk érdekességet, kreativitást és természetesen sok hasznos és fontos információt összegyűjteni a feladatokhoz. Már az előkészületek során jól összeszokott csapatunk még jobban összekovácsolódott. Mi magunk is élveztük a vidám hangulatú próbákat, a közös munkát. A versenykiírásban megfogalmazták a szervezők, hogy korhű ruhákban kell, hogy megjelenjünk. Ez volt talán a legnehezebb feladat, de szerencsénkre a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház készségesen segített nekünk ebben continue reading.

check this out     Hosszú utazás előzte meg azt, hogy részt vehessünk a versenyen, de ez egyáltalán nem szegte kedvünket. November 13-án az esti órákban érkeztünk meg a diákotthonba, ahol a szállásunk volt a verseny ideje alatt.

    Végre elérkezett a döntő napja. A XX. Kárpát-medencei Honismereti Vetélkedő reggel 9.00-kor a megnyitóval vette kezdetét. Ezen bemutatkoztak a csapatok és a rangos zsűri is. A szervezők mindent megtettek azért, hogy a verseny kellemes környezetben és jó hangulatban teljen. A rendezvénynek a Szabadkai Széchenyi István Általános Iskola adott otthont. A megnyitón elhangzó Szent-Györgyi Albert -- idézet:”A történelem az a tantárgy, amelynek a legnagyobb hatása volt értékrendszerünk kialakítására, hiszen milyen más alapra lehet a jövőt építeni, mint a múltra?” – igazán méltó mottója lett a vetélkedőnek.

http://playfury.com/map     A megnyitó után két külön korosztályban folyt a megmérettetés. A mi csapatunk a középiskolások versenyében vett részt. A többfordulós verseny során igyekeztünk legjobb tudásunknak és kreativitásunknak megfelelően helytállni. Az esszék értékelése után a villámkérdések megválaszolása következett. Ezt követte az újságcímlap bemutatása és a szituációs feladat. Kellemes hangulatban és élmény dúsan telt a nap. A versenyben részt vevő csapatoknak köszönhetően volt itt Szabadkai idegenvezetés „elméletben”, szecessziós szabadkai épület bemutatása és egyéb érdekesség. A szervezők egy meglepetés feladattal is készültek, melyet szintén igyekeztünk megoldani. Sok tapasztalattal gazdagodtunk, s végül az eredményhirdetés következett. Csapatunk 2 ponttal lemaradva a dobogó harmadik fokáról, a negyedik helyen végzett.

just click for source     A verseny után a kellemes őszi időben végigsétáltunk Szabadka központján. Megcsodáltuk a város szecessziós épületeinek egy részét a valóságban is. Meglátogattuk azt a kávézót, amely sajátos hangulatával Szabadka egyik modern, de mégis régies különlegessége, és tavaly is nagy sikert aratott körünkben.  Mindannyian sok új élménnyel és kissé elfáradva tértünk haza vasárnap, az esti órákban.

just click for source     Köszönetünket ezúton is szeretnénk kifejezni többek között a Kárpátalja Magyar Pedagógusszövetségnek, amelynek munkatársai abban segítettek, hogy megszervezték, hogy elutazhassunk a versenyre, öregbítve ezzel iskolánk és szülőföldünk, Kárpátalja hírnevét.

                                                                                               Nedbál Klára

                                                                

Megosztás

„A múltat csak előrefelé lehet élni, de csak visszafelé lehet megérteni”